Welkom op de blogpagina

Met tegenzin de feestdagen in, hoe ga je hiermee om?

11 december 2024

Met tegenzin de feestdagen in, hoe ga je hiermee om?

Voor sommige mensen voelen de feestdagen eerder als een laatste dan als een feestelijke periode. Herken je dat gevoel van tegenzin bij al die gezelligheid en verplichte verplichtingen? Misschien vind je het moeilijk om je gevoelens te uiten, omdat je denkt: "Daar ben ik weer met mijn verhaal."

Deze periode kan herinneringen oproepen die zwaar voor je zijn. Je kunt je verdrietig, eenzaam of misschien zelfs boos voelen. Maar onthoud: slik deze gevoelens niet in. Je hoeft het niet alleen te doen.

Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen om met de feestdagen om te gaan:

  • Erken je gevoelens

Het is oké om je verdrietig, boos of overweldigd te voelen. Geef jezelf de ruimte om te erkennen hoe je je voelt, zonder oordeel. Je hoeft niet vrolijk te zijn, simpelweg omdat het “feestdagen” zijn.

  • Stel grenzen

Voel je niet verplicht om overal aan mee te doen. Het is prima om uitnodigingen af te slaan of te kiezen voor activiteiten waar jij je goed bij voelt. Jouw welzijn mag voorop staan.

  • Zoek verbinding

Als je je eenzaam voelt, probeer dan contact te zoeken met vrienden, familie of een steungroep. Soms helpt het al om met één persoon een oprechte verbinding te maken. Durf ook om hulp te vragen als je die nodig hebt.

  • Creëer je eigen tradities

Als de oude tradities te pijnlijk voelen, probeer dan nieuwe rituelen te bedenken die voor jou betekenisvol zijn. Dit kan iets simpels zijn, zoals een kaars aansteken ter nagedachtenis aan een dierbare, of een wandeling maken in de natuur. 

11 december 2024

Ondersteuning bieden tijdens donkere feestdagen

11 december 2024

Ondersteuning bieden tijdens donkere feestdagen

“Nog 14 dagen he, gatver daar gaan we weer. De donkere dagen zijn begonnen, voor mij zijn de feestdagen ook donker. Ik heb hier zo geen zin in. Verplicht gezellig doen terwijl ik liever onder de dekens duik en wacht tot het nieuwe jaar begonnen is. Ja, vroeger was het leuk. En dan bedoel ik het met elkaar zijn, bedenken wat we met de feestdagen gingen doen. Eten met z’n allen, spelletjes doen, kerstmarkt, familie bezoeken. Die magische sfeer met overal stralende kerstbomen en overal versieringen. Nee, het zegt mij niets meer, voor mij mogen deze dagen heel snel voorbij gaan."

Heb jij iemand in jouw omgeving die dit, om wat voor reden dan ook, zo ervaart? Hoe kun je iemand dan ondersteunen. We helpen je graag met deze tips:

  • Toon begrip

Niet iedereen beleeft de feestdagen op dezelfde manier. Sommige mensen ervaren vreugde, terwijl anderen met verdriet of gemis worstelen. Laat zien dat je hun gevoelens erkent door begripvol te zijn. Ook al kun jij jezelf een voorstelling maken van hoe iemand zich voelt, ieder verhaal is uniek. Een simpele opmerking zoals: “Ik begrijp dat deze tijd van het jaar ingewikkeld kan zijn”, kan veel betekenen.

  • Vraag hoe het echt gaat

Veel mensen voelen zich gezien wanneer je oprechte interesse toont. Stel open vragen zoals: “Hoe gaat het echt met je?” of “Hoe ervaar jij deze tijd van het jaar?”. Bied een luisterend oor en geef hen de ruimte om hun gevoelens te delen, zonder dat je direct oplossingen aandraagt.

  • Wees oprecht

Het is oké om niet precies te weten wat je moet zeggen. Eerlijkheid wordt vaak gewaardeerd. Je zou kunnen zeggen: “Ik weet dat deze tijd lastig voor je kan zijn, maar ik wil dat je weet dat ik er voor je ben.” Oprechte woorden hebben vaak meer impact dan goedbedoelde clichés.

11 december 2024

Regisseur van jouw bestaan: neem de regie over je leven én over je afscheid

10 december 2024

Regisseur van jouw bestaan: neem de regie over je leven én over je afscheid

Als regisseur van jouw bestaan neem je niet alleen de regie over het heden, maar denk je ook vooruit!

Sta je er wel eens bij stil dat jij de regisseur bent van jouw leven? Elke dag schrijf je mee aan het verhaal dat jouw leven is. De keuzes die je maakt, de richting die je opgaat, en zelfs hoe je omgaat met onverwachte wendingen – het ligt allemaal in jouw handen. Dat is een krachtige gedachte toch? Tegelijkertijd vraagt het ook iets van je: bewustzijn, verantwoordelijkheid en de moed om écht te kiezen voor wat bij je past.

Regisseur zijn betekent ook nadenken over hoe jouw verhaal eindigt, jouw afscheid. Download hier het wensenboekje als hulpmiddel.

Misschien klinkt dat zwaar, maar geloof me, het is een daad van liefde en regie tegelijk.

Hieronder delen we de vier belangrijkste stappen om écht de regie over jouw bestaan te nemen – zowel in het leven als in de afronding ervan.

10 december 2024

De onzichtbare last van de mantelzorger

10 november 2024

Vandaag, 10 november, is het De dag van de mantelzorgers, een moment waarop we stilstaan bij de onzichtbare last die velen van ons dragen.

Als ik terugkijk, realiseer ik me dat mantelzorger zijn voor mij geen keuze was; het was verweven met mijn leven. Zo lang ik me kan herinneren, zorgde ik voor mijn moeder, die haar hele leven worstelde met psychische problemen, en later voor mijn vader, toen hij ernstig ziek werd. Het was een rol die ik vanzelfsprekend op me nam, zonder erbij stil te staan dat dit eigenlijk “mantelzorg” was. Dit was gewoon het leven, onze realiteit.

10 november 2024

Een stille crematie? Waar kies jij voor

30 oktober 2024

Een stille crematie? Waar kies jij voor.

Afscheid nemen verandert; steeds meer mensen kiezen voor een stille crematie – een intieme en sobere manier van afscheid zonder formele ceremonie. Misschien spreekt deze optie ook jou aan. Wat houdt een stille crematie precies in, en waarom kiezen steeds meer mensen voor deze persoonlijke vorm van afscheid?

Wat is een stille crematie?

Bij een stille crematie vindt de crematie zelf plaats zonder dat nabestaanden aanwezig zijn. Soms is er zelfs geen ceremonie op de dag van de crematie. Dit geeft de ruimte om later, op een eigen manier en in besloten kring, afscheid te nemen. Deze benadering kan heel geschikt zijn als je waarde hecht aan een rustig en intiem moment, zonder een groot publiek of formele bijeenkomst.

30 oktober 2024

Rouw – een doodeng woord voor velen

15 oktober 2024

Rouw – een doodeng woord voor velen

Rouw is een woord dat bij veel mensen ongemak oproept. Het roept direct associaties op met dood en verlies, onderwerpen die in onze samenleving vaak worden vermeden. Dit ongemak is niet ongewoon; de meeste mensen praten liever niet over dood of verlies. Het lijkt een taboe te zijn, alsof het bespreken van rouw de pijn en de zwaarte ervan alleen maar versterkt. Toch is rouw een veelomvattend en noodzakelijk onderdeel van het leven dat verder gaat dan alleen het verlies van een dierbare.

Lees verder waarom rouw zo’n beladen begrip is, hoe het verder reikt dan de dood, en waarom het bespreekbaar maken van rouw essentieel is voor emotioneel welzijn.

15 oktober 2024

"Een rouw- en verliescoach? Hoezo doe niet zo gek, verlies, joh dat fix ik zelf wel”

14 oktober 2024

"Een rouw- en verliescoach? Hoezo doe niet zo gek, verlies, joh dat fix ik zelf wel”

Als coach merk ik vaak dat rouw- en verliesverwerking voor veel mensen een eenzame en complexe reis is. Ze worstelen met hun emoties, soms zonder echt te begrijpen wat er in hen omgaat of hoe ze verder moeten. In onze praktijk zie ik regelmatig hoe rouw alles in iemands leven kan raken: hun gedachten, hun lichaam en zelfs hun relaties. Het verlies van een geliefde, een baan, een droom of gezondheid kan iemand totaal ontwrichten. En toch hoor ik vaak dat mensen denken dat ze het allemaal alleen moeten oplossen.

Een vrouw die ik onlangs begeleidde, verloor haar partner na een kort maar heftig ziekbed. Ze was verbijsterd door de intensiteit van haar verdriet. Ze vertelde me dat ze zichzelf had voorgenomen "sterk te blijven" en niet al te veel te leunen op anderen, omdat ze dacht dat dat de juiste manier was om met het verlies om te gaan. 

14 oktober 2024

Als leven lijden wordt, is sterven een gewin.
Euthanasie bij psychisch ondragelijk lijden.

20 september 2024

Als leven lijden wordt, is sterven een gewin.

- Euthanasie bij psychisch ondragelijk lijden -

Twee jaar geleden werd het vonnis uitgesproken dat voor mijn moeder eindelijk een einde aan haar lijden zou brengen. Twee jaar geleden dat haar diepste wens werd vervuld: een waardig afscheid van het leven.

Mijn moeder worstelde al zolang ik me kan herinneren met zware psychische problemen. Depressies, angst, eindeloze behandelingen, medicatie die nooit écht hielp — het was haar bestaan, en daarmee ook het onze. Vele opnames in inrichtingen en steeds opnieuw proberen te leven. Het leven was voor haar een eindeloze opeenstapeling van pijn. Ze wilde niet meer. Ze kon niet meer. Voor haar was de dood geen verlies, maar een bevrijding.

20 september 2024

Rouwkost: Rouw de Onzichtbare Last van Verlies

27 augustus 2024

Rouwen mag. Het mag zichtbaar zijn, besproken worden én het mag tijd kosten. En als hulp nodig is, dan mag dat ook.

Rouw is een van de meest intense en persoonlijke ervaringen die iemand kan doormaken. Het is een diep en vaak langdurig proces van emotioneel en psychologisch verwerken van verlies, of het nu gaat om het verlies van een dierbare, een relatie, gezondheid, of zelfs een levensfase. Toch lijkt rouw in onze maatschappij vaak onzichtbaar te zijn, alsof het niet bestaat of geen ruimte mag innemen. Het idee dat rouwen iets is dat je in stilte, snel en zonder hulp moet doen, heeft diepgewortelde stigma’s en misverstanden gecreëerd.

27 augustus 2024

Leven en Dood: Waarom Het Belangrijk Is Om Afscheid Op Eigen Wijze Te Nemen

27 augustus 2024

In de woorden van de filosoof Montaigne: zijn filosofie is "leren sterven." Door ons bewust te worden van de dood en deze te integreren in ons leven, kunnen we niet alleen beter rouwen, maar ook vollediger leven.

In onze moderne samenleving lijkt de dood vaak een onderwerp te zijn dat we liever vermijden. We houden vast aan het leven, soms zelfs ten koste van een eerlijke confrontatie met het onvermijdelijke einde. Toch was dit vroeger anders. De dood was verweven met het dagelijkse leven, een natuurlijk onderdeel van onze sociale structuren en familiebanden. Het is misschien tijd om de dood weer bij het leven te betrekken en het belang van afscheid nemen op eigen wijze te herontdekken.

27 augustus 2024