Welkom op de blogpagina

Bij ons staat het menselijk leven en het bewust vormgeven van het afscheid centraal. Of het nu gaat om het organiseren van een intiem afscheidsfeest, het creëren van tastbare herinneringen, het begeleiden in de laatste levensfase— wij zijn er om je te ondersteunen op jouw eigen unieke manier. 

In onze blog delen we ervaringen en kennis over thema’s zoals palliatieve terminale thuiszorg, rouwverwerking, en de betekenis van afscheid nemen en nalatenschap. Ons doel is om de dood bespreekbaar te maken en mensen te helpen om op een warme, respectvolle manier afscheid te nemen. Met verhalen uit de praktijk en praktische tips hopen we een bron van kennis, hulp en inspiratie te zijn, voor iedereen die geconfronteerd wordt met het einde van het leven

De onzichtbare last van de mantelzorger

10 november 2024

Vandaag, 10 november, is het De dag van de mantelzorgers, een moment waarop we stilstaan bij de onzichtbare last die velen van ons dragen.

Als ik terugkijk, realiseer ik me dat mantelzorger zijn voor mij geen keuze was; het was verweven met mijn leven. Zo lang ik me kan herinneren, zorgde ik voor mijn moeder, die haar hele leven worstelde met psychische problemen, en later voor mijn vader, toen hij ernstig ziek werd. Het was een rol die ik vanzelfsprekend op me nam, zonder erbij stil te staan dat dit eigenlijk “mantelzorg” was. Dit was gewoon het leven, onze realiteit.

10 november 2024

Een stille crematie? Waar kies jij voor

30 oktober 2024

Een stille crematie? Waar kies jij voor.

Afscheid nemen verandert; steeds meer mensen kiezen voor een stille crematie – een intieme en sobere manier van afscheid zonder formele ceremonie. Misschien spreekt deze optie ook jou aan. Wat houdt een stille crematie precies in, en waarom kiezen steeds meer mensen voor deze persoonlijke vorm van afscheid?

Wat is een stille crematie?

Bij een stille crematie vindt de crematie zelf plaats zonder dat nabestaanden aanwezig zijn. Soms is er zelfs geen ceremonie op de dag van de crematie. Dit geeft de ruimte om later, op een eigen manier en in besloten kring, afscheid te nemen. Deze benadering kan heel geschikt zijn als je waarde hecht aan een rustig en intiem moment, zonder een groot publiek of formele bijeenkomst.

30 oktober 2024

Rouw – een doodeng woord voor velen

15 oktober 2024

Rouw – een doodeng woord voor velen

Rouw is een woord dat bij veel mensen ongemak oproept. Het roept direct associaties op met dood en verlies, onderwerpen die in onze samenleving vaak worden vermeden. Dit ongemak is niet ongewoon; de meeste mensen praten liever niet over dood of verlies. Het lijkt een taboe te zijn, alsof het bespreken van rouw de pijn en de zwaarte ervan alleen maar versterkt. Toch is rouw een veelomvattend en noodzakelijk onderdeel van het leven dat verder gaat dan alleen het verlies van een dierbare.

Lees verder waarom rouw zo’n beladen begrip is, hoe het verder reikt dan de dood, en waarom het bespreekbaar maken van rouw essentieel is voor emotioneel welzijn.

15 oktober 2024

"Een rouw- en verliescoach? Hoezo doe niet zo gek, verlies, joh dat fix ik zelf wel”

14 oktober 2024

"Een rouw- en verliescoach? Hoezo doe niet zo gek, verlies, joh dat fix ik zelf wel”

Als coach merk ik vaak dat rouw- en verliesverwerking voor veel mensen een eenzame en complexe reis is. Ze worstelen met hun emoties, soms zonder echt te begrijpen wat er in hen omgaat of hoe ze verder moeten. In onze praktijk zie ik regelmatig hoe rouw alles in iemands leven kan raken: hun gedachten, hun lichaam en zelfs hun relaties. Het verlies van een geliefde, een baan, een droom of gezondheid kan iemand totaal ontwrichten. En toch hoor ik vaak dat mensen denken dat ze het allemaal alleen moeten oplossen.

Een vrouw die ik onlangs begeleidde, verloor haar partner na een kort maar heftig ziekbed. Ze was verbijsterd door de intensiteit van haar verdriet. Ze vertelde me dat ze zichzelf had voorgenomen "sterk te blijven" en niet al te veel te leunen op anderen, omdat ze dacht dat dat de juiste manier was om met het verlies om te gaan. 

14 oktober 2024

Als leven lijden wordt, is sterven een gewin.
Euthanasie bij psychisch ondragelijk lijden.

20 september 2024

Als leven lijden wordt, is sterven een gewin.

- Euthanasie bij psychisch ondragelijk lijden -

Twee jaar geleden werd het vonnis uitgesproken dat voor mijn moeder eindelijk een einde aan haar lijden zou brengen. Twee jaar geleden dat haar diepste wens werd vervuld: een waardig afscheid van het leven.

Mijn moeder worstelde al zolang ik me kan herinneren met zware psychische problemen. Depressies, angst, eindeloze behandelingen, medicatie die nooit écht hielp — het was haar bestaan, en daarmee ook het onze. Vele opnames in inrichtingen en steeds opnieuw proberen te leven. Het leven was voor haar een eindeloze opeenstapeling van pijn. Ze wilde niet meer. Ze kon niet meer. Voor haar was de dood geen verlies, maar een bevrijding.

20 september 2024

Rouwkost: Rouw de Onzichtbare Last van Verlies

27 augustus 2024

Rouwen mag. Het mag zichtbaar zijn, besproken worden én het mag tijd kosten. En als hulp nodig is, dan mag dat ook.

Rouw is een van de meest intense en persoonlijke ervaringen die iemand kan doormaken. Het is een diep en vaak langdurig proces van emotioneel en psychologisch verwerken van verlies, of het nu gaat om het verlies van een dierbare, een relatie, gezondheid, of zelfs een levensfase. Toch lijkt rouw in onze maatschappij vaak onzichtbaar te zijn, alsof het niet bestaat of geen ruimte mag innemen. Het idee dat rouwen iets is dat je in stilte, snel en zonder hulp moet doen, heeft diepgewortelde stigma’s en misverstanden gecreëerd.

27 augustus 2024

Leven en Dood: Waarom Het Belangrijk Is Om Afscheid Op Eigen Wijze Te Nemen

27 augustus 2024

In de woorden van de filosoof Montaigne: zijn filosofie is "leren sterven." Door ons bewust te worden van de dood en deze te integreren in ons leven, kunnen we niet alleen beter rouwen, maar ook vollediger leven.

In onze moderne samenleving lijkt de dood vaak een onderwerp te zijn dat we liever vermijden. We houden vast aan het leven, soms zelfs ten koste van een eerlijke confrontatie met het onvermijdelijke einde. Toch was dit vroeger anders. De dood was verweven met het dagelijkse leven, een natuurlijk onderdeel van onze sociale structuren en familiebanden. Het is misschien tijd om de dood weer bij het leven te betrekken en het belang van afscheid nemen op eigen wijze te herontdekken.

27 augustus 2024